Nytårsforsæt


Et årsskifte inviterer til refleksion, ikke bare over året, der er gået, men også over, hvordan vi gerne vil have fremtiden til at se ud. Det resulterer ofte i et eller flere nytårsforsætter med det mål at forbedre et område af vores liv.

Når vi beslutter os for et nytårsforsæt, har vi ofte en ide om, at tingene vil ændre sig, ene og alene fordi vi har taget beslutningen. At vi pludselig har mere tid, energi og overskud end før. Vi snakker om fremtiden, som om vi automatisk bliver et andet menneske med nogle andre livsvilkår, der bare kan presse flere ting ind i skemaet.

Og faktisk viser studier, at det er helt normalt ‐ vi venter simpelthen på, at en fremtidig og bedre udgave af os selv kan løse alle problemer uden at anstrenge sig. For det ville være det nemmeste. Derudover kan ene og alene det at tage beslutningen aktivere et hav af positive følelser, inden vi overhovedet har løftet en finger. Vi tager med andre ord forskud på glæderne i stedet for at lave en realistisk plan, og ofte er de positive følelser ved starten meget mere tillokkende end den kamp, det kan være at gennemføre.

Nytårsforsættet får os til at have det godt med os selv, om vi ender med at holde fast i det eller ej. Hvis vi virkelig vil ændre noget, må vi starte med vores udgangspunkt, hvor langt det end er fra vores ønsker.

©2020 Anna Line Søgaard